Stefan Dodić i Toni Đerona (©Starsport)
Stefan Dodić i Toni Đerona (©Starsport)

Dodić: Pozitivna trema pred debi na SP, putovanja iz Vranja u Skoplje su se isplatila

Vreme čitanja: 3min | pet. 06.01.23. | 07:57

Najbolji junior Evrope novi adut Tonija Đerone na planetarnom šampionatu u Katovicama

Španski stručnjak Toni Đerona pre dve godine je zasukao rukave, krenuo da gradi novu reprezentaciju. Već na debiju protiv Francuske u Zrenjaninu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvu gurnuo je u vatru tada maloletnog Stefana Dodića, čudo od deteta.

Kada se lomilo u finišu, lucidni srednji bek je postigao gol rukometnoj supersili. Zbog problema s klubom, karijera Vranjanca je posle toga stagnirala, pa ga nije bilo u konkurenciji za Evropsko prvenstvo u Segedinu. Posle polusezone u Vardaru, letos je Dodić eksplodirao na juniorskom Evropskom prvenstvu, odveo Srbiju do istorijske bronze, prve medalje u mlađim kategorijama od samostalnosti Srbije. Izabran je za MVP šampionata. Na početku sezone se priključio Zagrebu na jednogodišnoj pozajmici iz Kjelcea i nastavio uzlaznu putanju. Sa samo 19 godina jedan je od važnijih igrača hrvatskog šampiona.

Izabrane vesti

Lazar Kukić je lider Orlova, ali rukometaš bukureštanskog Dinama ima dostojnu zamenu na srednjem beku u Vranjancu, najmlađem rukometašu Srbije (u martu puni tek 20 godina).

Bio sam i ranije sa najboljom reprezentacijom, ali će mi biti prvi put da igram na velikom takmičenju za seniorsku selekciju. Treme ima malo, ali to je ona pozitivna, jedva čekam da počne. Dobro treniramo, atmosfera je odlična, pa verujem da ćemo uspeti da ostvarimo dobre rezultate“, rekao je Dodić za Mozzart Sport.

Da li je bronzana medalja na juniorskom Evropskog prvenstvu i MVP nagrada ulila dodatno samopouzdanje pred ovu sezonu?

To je pre svega velika stvar za srpski rukomet. Posle 16 godina smo uzeli medalju u mlađim kategorijama. Što se tiče moje nagrada, ekipa uvek izdvaja pojedinca i to se desilo i u Portugaliji. Odigrali smo stvarno odlično i iskupili se za prošlu sezonu koja je bila mnogo slabija. Mislim da smo vratili veru u srpski rukomet, da je to bilo potrebno kako bi ovaj sport u našoj zemlji opet bio tamo gde mu pripada".

Koliko možemo na Svetskom prvenstvu?

Najvažnije je prvo prođemo grupu, pa ćemo dalje da vidimo. Nemci su nam najozbiljniji rival. Podmladili su sastav, imaju odlične pojedince, igraju u najjačoj ligi na svetu. Ne treba da gledamo mnogo unapred, korak po korak. Najvažnije je da pobedimo Alžir na startu, pa ćemo posle da gledamo ka Nemcima“.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE SRBIJA BITI ŠAMPION SVETA U RUKOMETU JE 50,0. DANSKA JE PRVI FAVORIT (2,10).

Olimpijske kvalifikacije, motiv više?

Sigurno. Kao mali svi smo sanjali da igramo na najvećem takmičenju, ali još je rano da o tome razmišljamo“.

Da li se isplatilo dugogodišnje putovanje od Vranja do Skoplja na treninge?

Negde sam znao da trud mora da se isplati. Bilo je mnogo žrtve, odricanja, ali smo moja porodica i ja znali da je to pravi put".

Iako imate samo 19 godina, mnogi kažu da igrate kao „mator“?

Rano sam dobio šansu u seniorskom rukometu. U Metalurgu sam igrao sa 15 godina, sticao iskustva, kasnije u Vardaru, sada u Zagrebu“.

Kako ste zadovoljni polusezonom u redovima hrvatskog šampiona?

Odlično sam prihvaćen od svih u klubu. Saigrači su mi sjajni, od njih može mnogo da se nauči. Imam dobru minutažu što mi je bilo najvažnije letos kada sam stigao u Zagreb. To sam i tražio od Kjlelcea da mi nađu klub gde ću moći što više da provedem vremena na terenu. Dobro guramo ove sezone u Ligi šampiona, blizu smo plasmana u nokaut rundu".

Očekujte li povratak u junu u Kjelce?

Sve zavisi kako ću igrati, a i kakve će klub imati planove. Zasad je pozajmica na godinu. Moj cilj je da zaigram za Kjelce".

Da li ste u komunikaciji sa trenerom Talantom Dujšebajevom, ljudima u klubu? Finansijski problemi prete vicešampionu Evrope.

Sa Talantom nisam pričao. Uglavnom sam komunikaciju imao sa predsednikom Bertusom Servasom. Nisam u poslednje vreme s njim pričao, ali verujem da će problemi da se reše“, zaključio je Dodić.



tagovi

Stefan DodićSvetsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija SrbijeToni Đerona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara